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This letter is in response to your ruling request, dated October 15, 20 , regarding the 
Taxpayer's request for a ruling regarding the payment of subsidized early retirement 
benefits in conjunction with the default schedule required by section 432(e)(1 )(B)(ii) of 
the Internal Revenue Code (the "Code"). 

The issue raised relates to the rehabilitation plan required as a result of the Plan's 
actuary certifying the Plan to be in critical status effective October 1, 2009. Section 432 
of the Code requires that the rehabilitation plan include a default schedule, which must 
assume that there are no increases in contributions under the plan other than those 
necessary to emerge from critical status after future benefit accruals and other benefits 
have been reduced by as much as the law allows. 

The Taxpayer proposes to present to the collective bargaining parties a default 
schedule that will eliminate all subsidized early retirement benefits, including unreduced 
service pensions. The default schedule will eliminate the ability of participants with 20 
or more years of service to retire with an unreduced pension benefit. As a result, 
participants who have sufficient service to retire without a reduction in benefits will no 
longer be able to do so once the default schedule is in place. The Taxpayer anticipates 
that participants who are eligible to retire and receive an unreduced service pension, 
over 300 participants, will elect to retire rather than wait until age 65 to receive their full 
pension benefit. 
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The Taxpayer also proposes to give participants notice 60 days prior to the date that the 
subsidized service pension benefit is eliminated and that as part of this default 
schedule, eligible participants who retire during this 60-day window may then return to 
employment and have their benefits suspended while working. 

The subsidized service pension benefit in question is an early retirement pension 
benefit and the plan's normal retirement age is 65. Prior to elimination of the benefit, 
the Taxpayer proposes to allow employees to "retire" on one day in order to qualify for 
the subsidized service pension benefit, and return to work the very next day or perhaps 
after a week has passed. In either case, neither the employee nor the employer will 
plan on these "retirees" actually terminating employment and no longer performing 
services for the employer when they "retire" and qualify for their early retirement 
pension benefit. 

Based on the aforementioned facts you requested a ruling as to whether allowing 
participants who are eligible for subsidized early retirement benefits to "retire" on one 
day in order to qualify for the early retirement subsidy, and then immediately return to 
work with payment of their early retirement pension benefit suspended, would result in 
disqualification of the Plan under section 401(a) of the Code. 

Section 401(a)(36) of the Code provides that, for plan years beginning after December 
31, 2006, a pension plan does not fail to qualify under section 401 (a) solely because the 
plan provides that a distribution may be made to an employee who has attained age 62 
and who has not separated from employment at the time of distribution. 

Section 409A of the Code provides when deferred compensation under nonqualified 
compensation plans is included in gross income. Section 409A(a)(2)(A) provides, in 
pertinent part, that compensation deferred under a nonqualified deferred compensation 
plan may not be distributed earlier than separation from service as determined by the 
Secretary. 

Section 432( e) of the Code requires that a rehabilitation plan must be adopted for a 
multiemployer plan that is in critical status. 

Section 432(e)(1 )(B)(i) of the Code indicates that the plan sponsor must provide to the 
bargaining parties 1 or more schedules showing revised benefit structures, revised 
contribution structures, or both, which, if adopted, may reasonably be expected to 
enable the multiemployer plan to emerge from critical status in accordance with the 
rehabilitation plan. 

Flush language following section 432(e)(1 )(B)(ii) of the Code provides that the schedule 
or schedules described in subparagraph (B)(i) shall reflect reductions in future benefit 
accruals and adjustable benefits (as defined in 432(e)(8)(A)(iv)(ll)), and increases in 
contributions, that the plan sponsor determines are reasonably necessary to emerge 
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from critical status. One schedule shall be designated as the default schedule and such 
schedule shall assume that there are no increases in contributions under the plan other 
than the increase necessary to emerge from critical status after future benefit accruals 
and other benefits (other than benefits the reduction or elimination of which are not 
permitted under section 411(d)(6)) have been reduced to the maximum extent permitted 
bylaw. 

Section 432(e)(8)(A)(iv)(ll) of the Code provides that an adjustable benefit includes any 
early retirement benefit or retirement-type subsidiary (within the meaning of section 
411(d)(6)(B)(i)) and any benefit payment option (other than the qualified joint-and 
survivor annuity). 

Section 1.401-1 (a)(2) of the Income Tax Regulations ("Regulations") provides that a 
qualified pension plan (i.e., a qualified defined benefit plan or money purchase pension 
plan) is a definite written program and arrangement that is communicated to employees 
and that is established and maintained by an employer to provide for the livelihood of 
the employees or their beneficiaries after the retirement of such employees through the 
payment of benefits. 

Section 1.401-1 (b)(1 )(i) of the Regulations provides that a qualified pension plan must 
be established and maintained by an employer primarily to provide systematically for 
the payment of definitely determinable benefits for employees over a period of years, 
usually for life, after retirement. 

Section 1.401(a)-1(b)(i) of the Regulations provides that in order for a pension plan to 
be a qualified plan under section 401 (a), the plan must be established and maintained 
by an employer primarily to provide systematically for the payment of definitely 
determinable benefits to its employees over a period of years, usually for life, after 
retirement or attainment of normal retirement age (subject to paragraph (b)(2) of this 
section). A plan does not fail to satisfy the requirements of this paragraph (b)(1 )(i) 
merely because the plan provides, in accordance with section 401(a)(36), that a 
distribution may be made from the plan to an employee who has attained age 62 and 
who is not separated from employment at the time of such distribution. 

Section 1.401(a)-1(b){1)(ii) of the Regulations provides that section 1.401-1(b)(1)(i), a 
pre-ERISA regulation, provides rules applicable to the requirement of §1.401 (a)-1 (b)(i), 
and that regulation is applicable except as otherwise provided. 

Section 1.409A-1(h)(1 )(i) of the Regulations provides that in general an employee 
separates from service with the employer if the employee dies, retires, or otherwise has 
a termination of employment with the employer. 

Section 1.409A-1(h)(1 )(ii) of the Regulations provides that whether a termination of 
employment has occurred is based on whether the facts and circumstances indicate 
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that the employer and employee reasonably anticipated that no further services would 
be performed after a certain date or that the level of bona fide services the employee 
would perform after such date (whether as an employee or as an independent 
contractor) would permanently decrease to no more than 20 percent of the average 
level of bona fide services performed) whether as an employee or an independent 
contractor) over the immediately preceding 36-month period (or the full period of 
services to the employer if the employee has been providing services to the employer 
less than 36 months). 

Section 1.409A-1 (h)(1 )(ii) of the Regulations also provides that facts and circumstances 
to be considered in making this determination include, but are not limited to, whether the 
employee continues to be treated as an employee for other purposes (such as 
continuation of salary and participation in employee benefit programs), whether similarly 
situated service providers have been treated consistently, and whether the employee is 
permitted, and realistically available, to perform services for other service recipients in 
the same line of business. 

Section 1.409A-1 (h)(1 )(ii) of the Regulations provides the following example: An 
employee may demonstrate that the employer and employee reasonably anticipated 
that the employee would cease providing services, but that, after the original cessation 
of services, business circumstances such as termination of the employee's replacement 
caused the employee to return to employment. Although the employee's return to 
employment caused the employee to be presumed to have continued in employment 
because the employee is providing services at a rate equal to the rate at which the 
employee was providing services before the termination of employment, the facts and 
circumstance in this case would demonstrate that at the time the employee originally 
ceased to provide services, the employee and the service recipient reasonably 
anticipate that the employee would not provide services in the future. 

Section 1.41 O(a)-7(b)(2) of the Regulations defines "severance of service date" as the 
earlier of the date on which an employee quits, retires, is discharged or dies, or the first 
anniversary of the first date of absence or for any other reason. The severance of 
service date is used to provide an endpoint for crediting service and to apply the 
statutory "break in service" rules to an elapsed time method of crediting service under 
1.410(a)-7. 

Section 1.410(a)-7(b)(6) of the Regulations defines "period of service" in pertinent part, 
generally as a period of service commencing on the employee's employment 
commencement date and ending on the severance from service date. 

Revenue Ruling 79-336, 1979-2 C.B. 187, provides that, for purposes of the special 
forward averaging treatment of lump sum distributions under §402(d), an employee will 
be considered separated from service within the meaning of §402(e)(4)(0) (formerly 
402(e)(4)(A)) of the Code only upon the employee's death, retirement, resignation, or 
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discharge, and not when the employee continues on the same job for a different 
employer as a result of the liquidation, merger, or consolidation, etc. of the former 
employer. 

Meredith v. Allsteel, Inc., 11F.3d1354 (7th Cir. 1993), in deciding on what date an 
employee actually retired, concluded by applying common law rules of contract 
interpretation, that the word retire is to be given its ordinary meaning. The court opined: 
"In common parlance, retire means to leave employment after a period of service. See 
Webster's Ninth New Collegiate Dictionary 1007 (1986) (retire is "to withdraw from one's 
position or occupation: to conclude one's working or professional career")." 

Ahng v. Allsteel,lnc. 96 F.3d 1033 (7th Cir. 1996) in reviewing Meredith v. Allsteel, Inc., 
11 F.3d 1354 (7th Cir. 1993) (with regard to its earlier decision on the question of 
whether the anti-cutback rule of the Retirement Equality Act of 1984, Pub. L. No 98-397, 
98 Stat. 1426 (1984), which amended ERISA § 204(g), should be interpreted to prohibit 
pension plan amendments or terminations that reduce or eliminate an employee's ability 
to participate in early retirement benefits) let stand the definition of the word retire 
provided in Meredith. 

Taken together, sections 1.409A-1 (h)(1 )(i) and 1.409A-1 (h)(1 )(ii) provide that when an 
employee legitimately retires, he separates from service with the employer. Accordingly 
if both the employer and employee know at the time of "retirement" that the employee 
will, with reasonably certainty, continue to perform services for the employer, a 
termination of employment has not occurred upon "retirement" and the employee has 
not legitimately retired. · 

Section 1.410(a)-7(b)(2) defines the "severance of service date" as the earlier of the 
date on which an employee quits, retires, is discharged or dies, or the first anniversary 
of the first date of absence or for any other reason. Section 1.410(a)-7(b)(6) defines 
"period of service" as generally ending on an employee's severance of service date. 
Taken together, sections 1.410(a)-7(b)(2) and 1.410(a)-7(b)(6) provide that an 
employee retires on a severance of service date, when his period of service ends. 

In Meredith v. Allsteel Inc., the seventh circuit court of appeals defined the word retire to 
have its ordinary meaning. Specifically the court provided that in common parlance, 
retire means to leave employment after a period of service mentioning that Webster's 
Ninth New Collegiate Dictionary 1007 (1986) defined retire as: "to withdraw from one's 
position or occupation: to conclude one's working or professional career. In Ahng v. 
Allsteel,lnc., while reviewing the Meredith case, the same court retained this definition of 
the word retire. Accordingly an employee would not legitimately retire if he did not 
actually leave employment upon retirement. 

Although section 409A and its regulations address a nonqualified plan arrangement the 
definitions regarding termination and separation from service are consistent with the 
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definition of "severance of service date" found in 1.410(a)-7(b)(2) and both are 
consistent with the conclusion of Revenue Ruling 79-336. These regulations and 
Revenue Ruling serve to clarify that an employee legitimately retires when he stops 
performing service for the employer and there is not the explicit understanding between 
the employer and employee that upon retirement the employee will immediately return 
to service with the employer. That an employee severs his employment with the 
employer when he retires is directly expressed in the definition of the word retire found 
in Meredith v. Allsteel Inc. 

On November 10, 2004, a notice of proposed rulemaking (REG-114726-04) under 
section 401 was published in the Federal Register (69 DE 65108) (the "proposed 
regulations"). The proposed regulations provided rules permitting distributions to be 
made from pension plan under a phased retirement program and set forth requirements 
of bona fide phased retirement program. The preamble to the proposed regulations 
provides that the proposed regulations: "specifically do not endorse a prearranged 
termination and rehire as constituting a full retirement." 

In accordance with §§1.401 (a)-1 (b)(1 )(i) and 1.401-1 (b)(1 )(i), because a qualified 
pension plan is generally not permitted to pay benefits before retirement, an employee 
who "retires" with the explicit understanding between the employer and employee that 
upon retirement the employee will immediately return to service with the employer has 
not legitimately retired and may not qualify for an early retirement benefit under the 
Plan. 

We have concluded that employees who "retire" on one day in order to qualify for a 
benefit under the Plan, with the explicit understanding between the employee and 
employer that they are not separating from service with the employer, are not 
legitimately retired. Accordingly because these employees would not actually separate 
from service and cease performing services for the employer when they "retire" these 
"retirements" would not constitute a legitimate basis to allow participants to qualify for 
early retirement benefits (which are then immediately suspended.) Such "retirements" 
will violate section 401(a) of the Code and result in disqualification of the Plan under 
section 401 (a) of the Code. 

However, in accordance with section 401 (a)(36) of the Code, employees who have 
attained age 62 upon benefit commencement may qualify for and receive an early 
retirement benefit under the Plan while they continue in employment. 

Please note that this ruling does not express any other opinion regarding the suitability 
of the proposed default schedule or the associated rehabilitation plan. 

This ruling letter is directed solely to the taxpayer who requested it. Section 6110(k)(3) 
of the Code provides that it may not be used or cited by others as precedent. 
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If you have any questions regarding this ruling letter, please contact 

Sincerely yours, 

David M. Ziegler, Manager 
Employee Plans Actuarial Group 2 




